Κέικ βανίλιας

1/26/2017



Κέικ! Ένα τόσο απλό και εύκολο γλυκό που μπορείς να το συνοδεύσεις με τον καφέ σου, το τσάι σου, να το φας για πρωινό ή ακόμα και για να καλύψεις τις υπογλυκαιμίες σου. Είναι ίσως το πρώτο γλυκό που επιχειρούμε να φτιάξουμε σαν γυναίκες και ακούγεται περίεργο όταν ακούς πως σε πολλούς δεν πετυχαίνει! Θέλει βέβαια και αυτό τη “μαεστρία” του να το πω(;!) για να πετύχει.. Έχει κάποια μικρά μυστικά, που αν τα ακολουθήσεις κατά γράμμα, είναι αδύνατο να μη βγάλεις ένα σωστό και γευστικό αποτέλεσμα!

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τη βασική συνταγή για να φτιάξεις ένα κέικ βανίλιας! Το πιο απλό κέικ που μπορείς να φτιάξεις δηλαδή.. Πάνω στην οποία, με μικρές παραλλαγές, μπορείς να βασιστείς για να φτιάξεις οποιοδήποτε άλλο κέικ! Έχει λίγα αυγά γιατί δε τα συμπαθώ και είναι το αποτέλεσμα μερικών πειραματισμών μου στην κουζίνα!

Γιατί τι κάνεις όταν θες να φτιάξεις γλυκό χωρίς να έχεις όλα τα απαιτούμενα υλικά; (Θα σας έχει τύχει σίγουρα!) Αυτοσχεδιάζεις! Ε κάπως έτσι γεννήθηκε αυτή η συνταγή, με τροποποίηση άλλων συνταγών που έφτιαχνα, έχοντας ως αποτέλεσμα ένα κέικ που με εξέπληξε ευχάριστα και στη γεύση και στην υφή όπως και στην όψη αλλά και τη μυρωδιά. Αλλά αρκετά με την πολυλογία μου.. Πάμε να σας δώσω τη συνταγή!


Θα χρειαστείτε:

  • 1 και 1/2 φλυτζ. ζάχαρη
  • 1/2 φλυτζ. βούτυρο
  • 1/2 φλυτζ. λάδι (κάποιο ελαφρύ)
  • 2 αυγά
  • 3 φλυτζ. αλεύρι
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλυτζ. γάλα
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο για λίγο και έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λάδι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τη βανίλια. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι αλληλοδιαδόχως με το γάλα. Βάζουμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.



Λίγα μυστικά ακόμα για ένα πετυχημένο κέικ..

  • Το βούτυρο πρέπει να 'ναι σε θερμοκρασία δωματίου .
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ ώστε να βοηθήσει το μείγμα να γίνει αφράτο.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο όχι παραπάνω απ' τους 180 βαθμούς, γιατί σε πολύ δυνατό φούρνο το κέικ θα φουσκώσει γρήγορα με αποτέλεσμα να καεί από πάνω και μέσα να είναι άψητο.
  • Πάντα γεμίζουμε τη φόρμα περίπου μέχρι τη μέση και όχι παραπάνω ώστε να έχει περιθώριο να φουσκώσει.
  • Τοποθετούμε το κέικ ακριβώς στη μέση του φούρνου ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας και να ψηθεί ομοιόμορφα.
  • Ποτέ δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τη μισή ώρα γιατί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καθίσει το μείγμα και να ξεφουσκώσει.
  • Ελέγχουμε εάν ψήθηκε βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του. Είναι έτοιμο αν το μαχαίρι βγει στεγνό.
  • Το αφήνουμε λίγο να κάτσει μόλις το βγάλουμε απ το φούρνο και δεν το ξεφορμάρουμε αμέσως.


Καλή επιτυχία!!! 🍰



Αν σας άρεσε κάντε share και ακολουθήστε με στα social media για να μη χάνετε όλες τις νέες ενημερώσεις!

You Might Also Like

2 σχόλια

Popular Posts